Vantaan Energia valinnut AFRYn suunnittelemaan maailman suurinta lämmön kausivarastoa ja johtamaan hankkeen rakentamista

04.04.2024 7.00

kausivarasto.jpg

AFRY on saanut Vantaan Energialta toimeksiannon yhtiön Vantaan Kuusikonmäkeen suunnitteleman lämmön kausivaraston ”Varannon” suunnittelu- ja rakentamisen projektinjohtopalveluista EPCM-toteutuksena.

Suunniteltava lämmön kausivarasto on maailman suurin lämpövarasto, jonne varastoidaan kuumaan veteen erilaisilla tavoilla tuotettua energiaa. Varastoitava lämpöenergia on peräisin teollisuuden hukkalämmöistä, jätteen energiahyödyntämisestä sekä uusiutuvalla sähköllä toimivista sähkökattiloista.

EPCM-palvelukokonaisuudessa AFRY vastaa hankkeen suunnittelusta, hankinnoista ja rakennusprojektin työmaavalvonnasta. Suunnittelutyö käsittää kaikki hankkeessa tarvittavat suunnittelualat, mm. kalliorakennus-, rakennus-, energia-, prosessi- ja laitosteknisen suunnittelun.

Tulevaisuuden fossiilittomassa energiajärjestelmässä sääriippuvaisen energiantuotannon osuus kasvaa, mikä edellyttää joustoa kulutuksen ja tuotannon välille. Lämmön kausivarasto tarjoaa tähän erinomaisen ratkaisun varastoimalla kesäaikaisia hukkalämpöjä ja jätteen energiahyötykäytöstä syntyvää ylijäämälämpöä hyödynnettäväksi kylmällä talvikaudella.

”Varanto auttaa meitä tekemään vähemmästä enemmän, kun voimme varastoida aiemmin hukkaan mennyttä lämpöä. Se auttaa meitä rakentamaan Vantaalle ”lämmityksen hybridijärjestelmän”, joka mahdollistaa kilpailukykyisimmän tavan lämmittää hiilineutraalisti. Kesäisin lämmöntarve Vantaalla on vähäinen mutta talvella suuri. Voimme varastoida alhaisen lämmitystarpeen aikana syntyvää ylimääräistä lämpöä varastoon ja purkaa sitten pakkasilla kaukolämpöverkkoon välttyen näin kalliiden fossiilisten tuontipolttoaineiden käytöltä. Lisäksi voimme tuottaa lämpöä sähköllä silloin, kun sähkön hinta on matalalla. Lopulta tästä hyötyvät eniten asiakkaamme, kun kaukolämpö Vantaalla on jatkossakin edullista, vakaahintaista ja yhä vähäpäästöisempää”, Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen sanoo. 

”Vihreän siirtymän edistäminen energiantuotannossa on keskeinen osa AFRYn strategiaa. Olemme iloisia saadessamme tämän hankkeen myötä jatkoa aiemmille hiilineutraalia energiantuotantoa edistäneille yhteistöillemme Vantaan Energian kanssa. Lämmön kausivarastolla on merkittävä rooli Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon, ja on hienoa, että voimme tukea yhtiötä tässä merkittävässä askeleessa”, sanoo AFRYn Suomen lämpövoimaliiketoiminnasta vastaava johtaja Ilkka Heikkilä.

Kallioon louhittavan lämmön kausivaraston tilavuus prosessitiloineen on noin 1 100 000 kuutiometriä. Veteen varastoitu lämpö voidaan käyttää talvella kaukolämpönä. Lämmön kausivaraston lämpökapasiteetti on 90 GWh, mikä vastaa keskisuuren suomalaisen kaupungin vuotuista lämmönkulutusta. Suunnitelman mukaan lämmön kausivaraston lämpöä voitaisiin hyödyntää lämmönjakelussa vuoden 2028 lopusta lähtien.

AFRYn työ käynnistyy perussuunnitteluvaiheella, jonka aikana tarkennetaan suunnitelmia ja toteutusvaiheen aikataulua. Varannon rakennustyöt alkavat kesällä, mutta varsinainen louhintatyön aloitus on suunnitteilla vasta vuonna 2025, jonka aikana AFRYn työ jatkuu EPCM-toimeksiannon mukaisesti toteutussuunnittelulla ja projektinjohdolla.

Ennen EPCM-toimeksiantoa AFRY on vastannut hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista ja ympäristölupaprosessista sekä aikaisemman lämmön kausivaraston allianssin kehitysvaiheen suunnittelusta.

30.04.2024 12.10LUE TÄSTÄ! Järkälemäinen Kivirock lehti 1/2024 on ilmestynyt - lähes 250 sivua maarakennus, kaivos ja kuljetusalan asiaa
30.04.2024 9.00EU-vaalikampanjassa korostetaan äänestämisen merkitystä demokratian suojelemiseksi
30.04.2024 8.09MAN TGE päivittyy uudelle tasolle
29.04.2024 18.26Jeep aloitti Grand Cherokeen myynnin Suomessa
29.04.2024 12.12Sähköautot: K-Latauksen verkosto kasvaa yli sadalla uuden sukupolven suurteholatauspisteellä
29.04.2024 10.18Yamahalta uusi sähkökäyttöinen "koppimönkkäri" tieliikenteeseen
29.04.2024 10.00Metsänomistajat voivat hakea Metsäkeskuksesta tukea ammattilaisen laatimaan suometsän hoitosuunnitelmaan
28.04.2024 12.00Hakatun puun kokonaismäärä pieneni vuonna 2023 - energiapuuta korjattiin ennätyksellisen paljon
28.04.2024 9.00Suomessa runsaasti hankkeita hiilidioksidin talteenottoon - nyt panostettava myös kuljetusmahdollisuuksiin
27.04.2024 13.11Energiahuollon ympäristötuet vähenivät merkittävästi vuonna 2022

Siirry arkistoon »